Scouting

Geschiedenis:

Van mei 1997 tot maart 2011 ben ik actief binnen scouting in Nederland geweest. Mijn eerste groep was D’n Hartel in Terheijden 2,5 jaar heb ik hier leiding gegeven aan welpen, later zijn dit kwesta’s geworden. Dat laatste was een mix van jongens en meiden. Hier heb ik ook mijn eerste training kunnen volgen wat betreft leiding geven. Na deze 2,5 jaar ben ik gestopt bij deze groep en heb ik nog enkele maanden leiding gegeven aan de welpen in Raamsdonksveer. Dit was echter niet mijn groep en heb mijn activiteiten op landelijk gebied verder voortgezet. Als leiding zeilen, een belangrijke ervaring!

Op landelijk gebied heb ik vervolgens een stam opgericht genaamd ICIS (Interlink Computer Interesse Stam), zoals de naam al doet vermoedde gaat het hier om een organisatie gericht op het gebruik van ICT middelen. Het doel van deze stam was om het gebruik van computers te stimuleren bij het spel wat scouting heet. Dat is ook ten dele gelukt, namens deze organisatie kwam ik terecht in de commissie van Scouting Nederland die de jaarlijkse JOTA/JOTI (Jamboree On The Air/Internet) organiseert. Deze commissie bestond uit verschillende afgevaardigde scouts van andere scouting organisaties. Dit heb ik ongeveer 2 jaar gedaan. Nadat ICIS na enkele jaren overbodig was geworden is deze stam opgeheven.

Na een zijsprong waarbij ik enkele activiteiten ontplooit had bij een scouting groep in Zaltbommel (St. Martinus) ben ik weer op landelijke gebied actief geworden. Daarbij ben ik ben terecht gekomen in een nieuwe commissie, de Plus-Scouts. Plus-Scouts zijn in basis scouts van 21 jaar en ouder zonder vaste functie binnen een groep. Of scouts die helemaal geen groep hebben maar toch lid willen zijn van Scouting Nederland. Het doel van deze commissie was het aanspreekpunt te zijn en activiteiten te organiseren. Mijn functie was Secretaris van het bestuur. Vanuit deze functie deed zaken met het landelijk bestuur, andere beleids-commissies en de commissie vertegenwoordigen in het land.

Nadat ik dit 2,5 jaar gedaan heb was het tijd voor wat nieuws, ik miste duidelijk het werkveld, de lokale scouting groep. Via mijn landelijk werk had ik al een tijd contact met iemand die leiding gaf bij Scouting Merhula. Deze groep zit letterlijk in de achtertuin van Paleis Soestdijk in Baarn. Mijn bestemming was scouts. Dit zijn meiden en jongens in de leeftijd van 11 to 15 jaar. In eerste instantie was ik leiding van de kinderen en kreeg ik ook weer de kans 2 trainingen te volgen. Dat waren de leeftijds- en speltak gerichte training en de kamptraning, Een waardevolle aanvulling op mijn kennis- en ervarings gebied. Later werd ik teamleider van het leidingteam en probeerde ik meer variatie te motiveren in het spel-aanbod.
Echter woonde ik nog steeds in Breda. De afstand Breda-Baarn was te ver en besloot ik toch na 3 jaar te stoppen.

Niet lang nadat ik gestopt ben in Baarn kwam ik terecht, ook weer dankzij mijn landelijk werk, bij de groep The Challenge in Tilburg. Sinds de zomer van 2009 ben ik hier terecht gekomen. Deze groep is onlangs ontstaan door een fusie van 2 groepen. Met een imposant nieuw gebouw en veel leden was dit heel wat anders dan ik gewent was. Merhula was een vrij kleine groep met slechts 4 speltakken.
The Challenge was echter zeker 3x zoveel groter. Mijn aandachtsveld is de speltak de 7-sprong. Dit is een groep scouts met een verstandelijke beperking de leeftijd varieert van 17 tot 50+.
Een hele nieuwe ervaring die ik nog niet heb. Het is een leuke actieve speltak met een jong team waar ik prima in thuis hoor. Mijn ervaringen en creativiteit, opgedaan in de afgelopen tijd, kan ik hier prima kwijt. Dit heb ik tot 1 maart 2011 gedaan, daarna ben ik in zijn geheel gestopt met scouting om mij te wijden aan mijn nieuwe familie.

Inmiddels is mijn zoon Joël ook actief geworden bij de Bevers van “Scouting de Driesprong” in Breda. Hier werd ik gevraagd als oudervertegenwoordiger samen met Erik Heirbaut. En zo ben ik dan toch weer terug beland binnen scouting. Erg leuk om te doen!